Logotyp

Anneli Furmark

(Foto: Martin Stenmark)

Anneli Furmark är verksam både som serietecknare och bildkonstnär, och är en av de främsta serieberättarna i Sverige idag. På ett oemotståndligt sätt beskriver hon människor från helt skilda positioner; grabbar och tjejer, hetero eller homo. Hon är något så ovanligt som en mästare i både ord och bild. Det är som om hon skildrar hur själva det norrländska landskapet tänker och känner.

Anneli Furmark har ritat serier i snart tjugo år. Hennes första serier publicerades i tidskriften Galago i början av 1990-talet, men sedan dröjde det till 1999 och en avslutad konsthögskoleutbildning innan hon började arbeta med serier igen, den här gången med längre berättelser. Hennes första seriebok, Labyrinterna och andra serier, utkom 2002 och består av självbiografiska noveller. Hon har sedan dess gett ut flera egna serieböcker och medverkat flitigt i antologier och tidskrifter, i Sverige och utomlands. I senare böcker har hon lämnat det uttalat självbiografiska berättandet, men hennes historier har ofta en stark anknytning till norrländska platser och landskap. Hon arbetar både i färg och svartvitt och lägger lika stor vikt vid bilden som vid texten.

Anneli Furmark har fått Seriefrämjandets pris Urhunden två gånger, för Amatörernas afton 2005 och för Jamen förlåt då 2008. Två gånger har hon prisbelönats vid den nordiska seriefestivalen i Kemi i Finland. I samarbete med Kartagos nya stjärnskott Henrik Bromander har hon även medverkat i dennes Allt jag rör till försvinner (2009). Hon har varit publicerad i Kanada, Finland, Nederländerna samt i ett flertal svenska tidningar.


Pressbild

Ladda ned en pressbild på Anneli Furmark här...

Böcker


40-ÅRSFEST!

Köp biljetter till jubileumsfesten! Mattias Alkberg och Södra Sverige spelar.

Läs mer

GALAGO #134

Nytt nummer ute! Köp den i butiken eller prenumerera!

Läs mer...

Ny bok

Einsteins nya fru
-tjockare och snyggare

Läs mer...

Prenumerera

Galago är något av det finaste en människa kan unna sig själv eller någon i sin omvärld. Och vet du? Tecknar du en prenumeration på Galago så får du en bok på köpet!

Kolla här...

Drömmen om Europa

Fabian Göransons pod om Europas kris. Roligare än det låter! I höst kommer seriereportaget om resan Fabian gjorde sommaren 2017.

Drömmen om Europa