Logotyp

Anneli Furmark

(Foto: Martin Stenmark)

Anneli Furmark är verksam både som serietecknare och bildkonstnär, och är en av de främsta serieberättarna i Sverige idag. På ett oemotståndligt sätt beskriver hon människor från helt skilda positioner; grabbar och tjejer, hetero eller homo. Hon är något så ovanligt som en mästare i både ord och bild. Det är som om hon skildrar hur själva det norrländska landskapet tänker och känner.

Anneli Furmark har ritat serier i snart tjugo år. Hennes första serier publicerades i tidskriften Galago i början av 1990-talet, men sedan dröjde det till 1999 och en avslutad konsthögskoleutbildning innan hon började arbeta med serier igen, den här gången med längre berättelser. Hennes första seriebok, Labyrinterna och andra serier, utkom 2002 och består av självbiografiska noveller. Hon har sedan dess gett ut flera egna serieböcker och medverkat flitigt i antologier och tidskrifter, i Sverige och utomlands. I senare böcker har hon lämnat det uttalat självbiografiska berättandet, men hennes historier har ofta en stark anknytning till norrländska platser och landskap. Hon arbetar både i färg och svartvitt och lägger lika stor vikt vid bilden som vid texten.

Anneli Furmark har fått Seriefrämjandets pris Urhunden två gånger, för Amatörernas afton 2005 och för Jamen förlåt då 2008. Två gånger har hon prisbelönats vid den nordiska seriefestivalen i Kemi i Finland. I samarbete med Kartagos nya stjärnskott Henrik Bromander har hon även medverkat i dennes Allt jag rör till försvinner (2009). Hon har varit publicerad i Kanada, Finland, Nederländerna samt i ett flertal svenska tidningar.


Pressbild

Ladda ned en pressbild på Anneli Furmark här...

Böcker


GALAGO #129

Nytt nummer ute! Köp den i butiken eller prenumerera!

Läs mer...

Ny bok

I Drottningen i kassan analyserar butiksarbetaren Erika Petersson servicebegreppet, kunderna och deras beteenden på ett lika avslöjande som roligt sätt.

Läs mer...

Prenumerera

Bra journalistik kostar - men det gör Galago också.

Galago är något av det finaste en människa kan unna sig själv eller någon i sin omvärld. Och vet du? Tecknar du en prenumeration på Galago så får en hel del extra saker också...

Kolla här...

Fråga liberalen

Maila era frågor till fragaliberalen@gmail.com