Logotyp

Stora boken om Ratte

I det tidiga 80-talets Stockholm lever taxichauffören Gerhard ”Ratte” Rask, den fackligt aktiva slipsarbetaren Berit Aster och den bohemiske konstnären Lionardo Davidsson. Trion hamnar ständigt i de mest halsbrytande äventyr: Ett kassettband innehållande styrsystemet till ett nytt robotsystem förväxlas med ett rockbands demotejp och blir en internationell hit. Tankar man hos bensinbolaget Joxo upplöses ens bil i atomer och spåren leder till en mystisk oljeborrplattform i Nordsjön. Mysterierna är många: Vem har kidnappat Cikoragias utrikesminister Pampas Lapaloma? Varför förföljer en CIA-agent Rattes dansband som turnerar i folkparkerna runt Sundsvall? Och hur i hela världen kan det visas reklam för Coca-Cola i Leonid Brezjnevs TV?

Serien Ratte publicerades i Aftonbladet mellan hösten 1978 och hösten 1985, och kommenterade aktuella händelser och trender som kärnkraftsomröstningen, ubåtsjakter, miljöskandaler och hälsofanatism. Kändisar som Olof och Lisbet Palme, Ulf Adelsohn, Ronald Reagan, Jan Myrdal, Lill-Babs och Magnus Uggla passerar revy och bidrar starkt till seriens status som tidsdokument.

Ratte är en rafflande komisk äventyrsserie, men samtidigt en unik inifrånskildring av ett Sverige före Palmemordet där agendan sätts av Socialdemokraterna, LO och SVT samtidigt som en förändrad tidsanda får entreprenörer och USA-vänner att vädra morgonluft. Att läsa Ratte idag är en oavbrutet underhållande åktur i en tidsmaskin.

Denna praktvolym innehåller samtliga serier från de sex sedan länge slutsålda Ratte-albumen, samt allt som kunnat uppbringas av det material som endast publicerades i Aftonbladet. Boken innehåller även ett entusiastiskt förord av Kalle Lind, intervju och pressklipp från tiden då det begav sig samt en unik förteckning över 150 av de kändisar som passerar revy i serien. (Med varmt tack till Bror Hellmans Ratte-wiki!)

Boken går att köpa bl.a. HÄRIFRÅN

Klicka här för att komma till Magnus Knutsson & Ulf Janssons författarsida

Ladda ner högupplöst omslagsbild här…

GALAGO #134

Nytt nummer ute! Köp den i butiken eller prenumerera!

Läs mer...

Ny bok

Festens charmigaste tjej av My Palm

Läs mer

Ny bok

Einsteins nya fru
-tjockare och snyggare

Läs mer...

Prenumerera

Galago är något av det finaste en människa kan unna sig själv eller någon i sin omvärld. Och vet du? Tecknar du en prenumeration på Galago så får du en bok på köpet!

Kolla här...

Drömmen om Europa

Fabian Göransons pod om Europas kris. Roligare än det låter! I höst kommer seriereportaget om resan Fabian gjorde sommaren 2017.

Drömmen om Europa