Logotyp

Lura mig!

Lura mig! är en seriebok om lögner och mytomani. Med en journalistisk utgångspunkt låter Simon Gärdenfors oss komma nära mytomaner han mött och han intervjuar bland annat sin barndomsvän, den rappande pizzabagaren och storskrävlaren Nasir Honestly. Tecknaren berättar på ett mycket underhållande sätt om forskningen på området och, med blossande kinder, om sina egna största lögner.

Arbetet med Lura mig! tog en oväntad vändning hösten 2003, när Simon gjorde den chockartade upptäckten att en av mytomanerna som skildras i boken, hans före detta granne »John«, gripits av polisen som misstänkt för mordet på Anna Lindh. »John« blev riksbekant som »35-åringen« och Simon drogs in i mediestormen.

I Lura mig! får vi läsa om hur historien han redan tecknat ner plötsligt tog fart igen, med medverkan i TV, mängder av tidningsintervjuer och – sedan 35-åringen friats från misstankarna – Simons oro över »Johns« reaktion, sitt växande förakt mot medierna och sina vänners anklagelser om att han profiterade på ett tragiskt dödsfall.

Journalistik i serieform är en relativt ny företeelse som snabbt vinner mark över hela världen. Lura mig! är den första svenska boken i genren, och Simon Gärdenfors är en roligare och mer personlig berättare än många av sina utländska kollegor.

Pressröster
”idén bakom albumet är hur som helst briljant. Gärdenfors har alltid varit en serietecknare som lever på sina idéer snarare än form eller estetik. Någon tydlig sensmoral kommer han aldrig fram till, vilket gör Lura mig! till ett bättre album än föregångaren Turist” skrev Patrik Svensson i Sydsvenskan.

Klicka här för att komma till Simon Gärdenfors författarsida

Ladda ner högupplöst omslagsbild här…

TITELN ÄR SLUTSÅLD

GALAGO #134

Nytt nummer ute! Köp den i butiken eller prenumerera!

Läs mer...

Ny bok

Festens charmigaste tjej av My Palm

Läs mer

Ny bok

Einsteins nya fru
-tjockare och snyggare

Läs mer...

Prenumerera

Galago är något av det finaste en människa kan unna sig själv eller någon i sin omvärld. Och vet du? Tecknar du en prenumeration på Galago så får du en bok på köpet!

Kolla här...

Drömmen om Europa

Fabian Göransons pod om Europas kris. Roligare än det låter! I höst kommer seriereportaget om resan Fabian gjorde sommaren 2017.

Drömmen om Europa