Logotyp

Boltzius

David Liljemarks serieromanepos berättar den sanna historien om F A Boltzius (1836-1910), skrothandlare och Sveriges mest kände helbrägdagörelsepredikant. Under slagordet ”först kommer troa, sen kommer hälsa” utförde han helbrägdagörelser och höll gudstjänster i sitt hem utanför Karlstad samt runt om i Sverige och Norge. Boltzius blev rikskänd och omdebatterad dyrkad av sina lärjungar, välsedd besökare hos Oscar II och drottning Sofia och ifrågasatt av fritänkare som Gustaf Fröding och sin nemesis Dr Emil Thorelius.

Många såg emellertid igenom Boltziushysterin och höjde sina kritiska röster redan då det begav sig. En av dem var kyrkoherdens son, läkarstudenten Emil Thorelius (skolkamrat med Gustaf Fröding, som vi möter som journalist i seriens inledande kapitel), som med både hård och ödmjuk bevisföring gick i strid mot masspsykologi och övertro. I vissa religiösa kretsar omhuldas dock myterna om F. A. Boltzius intill denna dag.

Boltzius är inte bara ett verk som för den svenska historiska serieromanen till en helt ny nivå, utan också en livfull skildring av övertro och vardagsliv kring förra sekelskiftet. Men framförallt är boken ett fascinerande porträtt av en mycket märklig man.

Denna bok samlar David Liljemarks tecknade serieroman om Boltzius, vilken tidigare publicerats som följetong i Galago och Nya Wermlands-Tidningen. Till denna är fogat en utförlig efterskrift om seriens dokumentära bakgrund,där man får möta verklighetens F. A. Boltzius och människorna omkring honom – såväl vänner som vedersakare. Åtskilliga nya rön presenteras, allt beledsagat av foton, tidningsklipp, samtida karikatyrer och Boltzius’ egna brev och sånger. David Liljemarks Boltzius tar både den svenska historiska serieromanen och Boltziusforskningen till en helt ny nivå.

Klicka här för att komma till David Liljemarks författarsida

Boken går att köpa bl.a. HÄRIFRÅN

Ladda ner högupplöst omslagsbild här…

GALAGO #134

Nytt nummer ute! Köp den i butiken eller prenumerera!

Läs mer...

Ny bok

Festens charmigaste tjej av My Palm

Läs mer

Ny bok

Einsteins nya fru
-tjockare och snyggare

Läs mer...

Prenumerera

Galago är något av det finaste en människa kan unna sig själv eller någon i sin omvärld. Och vet du? Tecknar du en prenumeration på Galago så får du en bok på köpet!

Kolla här...

Drömmen om Europa

Fabian Göransons pod om Europas kris. Roligare än det låter! I höst kommer seriereportaget om resan Fabian gjorde sommaren 2017.

Drömmen om Europa