Logotyp

Boltzius

David Liljemarks serieromanepos berättar den sanna historien om F A Boltzius (1836-1910), skrothandlare och Sveriges mest kände helbrägdagörelsepredikant. Under slagordet ”först kommer troa, sen kommer hälsa” utförde han helbrägdagörelser och höll gudstjänster i sitt hem utanför Karlstad samt runt om i Sverige och Norge. Boltzius blev rikskänd och omdebatterad dyrkad av sina lärjungar, välsedd besökare hos Oscar II och drottning Sofia och ifrågasatt av fritänkare som Gustaf Fröding och sin nemesis Dr Emil Thorelius.

Många såg emellertid igenom Boltziushysterin och höjde sina kritiska röster redan då det begav sig. En av dem var kyrkoherdens son, läkarstudenten Emil Thorelius (skolkamrat med Gustaf Fröding, som vi möter som journalist i seriens inledande kapitel), som med både hård och ödmjuk bevisföring gick i strid mot masspsykologi och övertro. I vissa religiösa kretsar omhuldas dock myterna om F. A. Boltzius intill denna dag.

Boltzius är inte bara ett verk som för den svenska historiska serieromanen till en helt ny nivå, utan också en livfull skildring av övertro och vardagsliv kring förra sekelskiftet. Men framförallt är boken ett fascinerande porträtt av en mycket märklig man.

Denna bok samlar David Liljemarks tecknade serieroman om Boltzius, vilken tidigare publicerats som följetong i Galago och Nya Wermlands-Tidningen. Till denna är fogat en utförlig efterskrift om seriens dokumentära bakgrund,där man får möta verklighetens F. A. Boltzius och människorna omkring honom – såväl vänner som vedersakare. Åtskilliga nya rön presenteras, allt beledsagat av foton, tidningsklipp, samtida karikatyrer och Boltzius’ egna brev och sånger. David Liljemarks Boltzius tar både den svenska historiska serieromanen och Boltziusforskningen till en helt ny nivå.

Klicka här för att komma till David Liljemarks författarsida

Boken går att köpa bl.a. HÄRIFRÅN

Ladda ner högupplöst omslagsbild här…

GALAGO #130

Nytt nummer ute! Köp den i butiken eller prenumerera!

Läs mer...

Ny bok

I Drottningen i kassan analyserar butiksarbetaren Erika Petersson servicebegreppet, kunderna och deras beteenden på ett lika avslöjande som roligt sätt.

Läs mer...

Prenumerera

Bra journalistik kostar - men det gör Galago också.

Galago är något av det finaste en människa kan unna sig själv eller någon i sin omvärld. Och vet du? Tecknar du en prenumeration på Galago så får en hel del extra saker också...

Kolla här...